RSS

Category Archives: Социјала

Социјалците не чуле за владините мерки

Дел од социјално загрозените семејства не знаат за пакетот владини мерки.
Скопјанката Сузана Бошкова е самохрана мајка на 6 деца, а сопругот неодамна и починал. Иако и таа е е опфатена со владиниот пакет, Бошкова не знае за своите социјални права. Телевизиските реклами за мерките за намалување на сиромаштијата не може да ги гледа зашто во нејзиниот дом нема електрична енергија. Пред еден месец поради неплатени сметки и е одземено електричното броило. Вели дека ниту социјалните работници не ја информирале дека постои месечна парична помош за енергетска сиромаштија, а не знае ниту дека три од нејзините шест деца кои се средношколци ќе можат да летуваат на државен трошок.

Министерството за труд и социјална политика признава дека дел од социјално загрозените семејства не ги користат владините мерки поради неодговорност на социјалните работници.

Министерството вети еднократна помош за Бошкови кои според законските услови не се дел од владината кампања за многудетно семејство.

Пандорче Димитриоска

Advertisements
 
Напишете коментар

Posted by на Јуни 22, 2012 in Социјала