RSS

Лицата во социјален ризик ќе добијат народни кујни и во рурална средина

17 Мар

Отворање нови народни кујни во руралните средини, како дел од проектот на Владата преку кој се обезбедува храна за лицата кои се изложени на социјален ризик, најави министерот за труд и социјална политика Спиро Ристовски при денешната посета на Народната кујна која функционира во општината Центар.

Ние како Влада одлучивме да го прошириме проектот и да почнеме да отвораме народни кујни во руралните средини, кои се оддалечени од централните градски подрачја. Со тоа на лицата во социјален ризик кои живеат во таквите средини би им се овозможил полесен пристап до храна. Очекувам дека на ваков начин ќе се зголеми опфатот на бројот на корисници и оти може да се постигне многу поголем квалитет при реализацијата на овој проект, рече министерот Ристовски.

Во текот на годинава планирано е да бидат отворени три народни кујни во рурални средини во општините Василево, Градско и Карбинци.

Министерот за труд и социјална политика информира дека во моментов функционираат 39 народни кујни во градски средини, чии корисници се повеќе од 3.700 граѓани.

Најголем број корисници на услугите на народните кујни, односно околу 1.200, рече, се на територијата на градот Скопје, каде функционираат народни кујни во шест општини.

Advertisements
 
Напишете коментар

Posted by на Март 17, 2012 in Сиромаштија

 

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: